Kimyasal Peeling

Kimyasal Peeling‘in; Yani Kimyasal Soyma İşleminin Amacı:

  • Yüzdeki kırışıklıkların ve çizgilerin görünümünün hafifletilmesi,
  • Güneş, yaş, hamilelik gibi değişik nedenlere bağlı olarak oluşan koyu renkli lekelerin giderilmesi,
  • Kaba, kuru cilt yapısının düzeltilmesi ve sivilce izlerinin yok edilmesidir.

Bu amaçla uygulanan çeşitli kimyasal maddeler, cildin hasar görmemiş, sağlıklı tabakasının üstündeki yıpranmış kısmı soyarak taze cildin ortaya çıkmasını sağlıyor.


Ne zaman peeling yapılmalı?

25 yaşından itibaren sağlıklı ciltlerin bile bu işlemi görmesinde yarar vardır. Cildin yaşlanmasını geciktirir. 25-40 yaş arası senede 1 kez, 40 yaşından sonra senede 2 kez yapılması önerilir.

  1. Derin Peeling: Bu amaçla phenol kullanılmaktadır. Fazla miktarda cilt elastikiyeti kaybı, kırışıklık, leke ve Akne izi olan hastalarda tercih edilir. Phenolün sistemik emilimine bağlı oluşabilecek kalp problemleri ve yeni cilt oluşumunun 7-14 gün gibi uzun bir süre gerektirmesi nedeniyle günümüzde yaygın olarak kullanılan bir yöntem değildir.

  2. Orta derinlikte Peeling: Bu amaçla %35 – %50′lik TCA kullanılıyor. Orta miktarda kırışıklık, Leke, Akne ve hasarı olan ciltlerde kullanımı doğrudur. Sistemik yan etkisi olmamakla birlikte düşükte olsa yöntemin iz ve leke oluşturma ihtimali var.

  3. Yüzeyel Peeling: Yüzeyel peeling işlemi ile güneş hasarı sonucu oluşmuş ince çizglerin, pigmentasyon düzensizliklerinin hafifletilmesi, sivilce izlerinin hafif yada orta düzeye indirilmesi sağlanabilmektedir. Cilt daha yumuşak ve parlak olabilmektedir. 

    Günümüzde yüzeyel peeling amacıyla yoğun olarak glikolik, laktik ve meyve asitlerini içeren "ALFA HİDROKSİ ASİTLERİ" tercih edilebiliyor. AHA meyvelerden diğer besinlerden elde edilen doğal asitlerdir ve yüzeysel peeling maddesi olarak kullanılır..


Ne zaman peeling yapılmaz?

Aktif uçuk öyküsü, ciltte yara, erken dönem cerrahi girişim, daha önceden aynı bölgeye derin peeling veya dermabrazyon uygulanmış olması, yakın zamanda radyasyon tedavisi, 6 ay içinde Roaccutane isimli ilacın kullanılması, bir ay içinde geçirilmiş krioterapi, aşırı güneş yanığı, aşırı nedbe dokusu oluşumu öyküsü bulunan hastalarda peeling uygulanmamalıdır. Eğer hastada allerji, egzema, seboreik dermatit, bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar, virütik hastalıklar(Uçuk dahil) ve güneş hassasiyeti varsa önce bu hastalıkların tedavisi gerekmektedir.

Peeling yöntemi bu konuda ihtisas yapmış hekimler tarafından uygulanabilecek güvenli bir yöntemdir. Uygun hasta seçimi yapıldığında peeling ile iyi sonuçlar elde edilmektedir


SONUÇ

Tam etki işlemden bir ay sonra görülecektir. Ciltte leke varsa büyük oranda yok olacak, izler azalacak, ince kırışıklıklar yok olacak veya azalacak, cilt canlı, hafif pembemsi, sağlıklı ve gergin bir görünüme kavuşacak, gözenekleri küçülecek, doğal yumuşaklığını ve parlaklığını alacaktır.


Please publish modules in offcanvas position.

İnternetin daha güvenli bir yer olması için 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca yayınladığımız Aydınlatma Metni'ni okuyabilirsiniz.